Leonardo Tananyagfejlesztés program

Az ILS Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény, Szakközépiskola, Szakiskola, Felnőttképző Intézmény brüsszeli támogatással a Leonardo da Vinci programon belül egy hároméves tananyag-fejlesztési projektet kezdett el. Három partnerünk van; a német Hermann Hesse Kolleg, a román Colegiul Tehnic Batthyany és a brit City&Giulds.

A projekt címe: Átfogó nyelvi anyag a vendéglátóiparban elhelyezkedni szándékozók számára. A projekt fő célja, hogy azoknak a fiatal felnőtteknek nyújtson átfogó (tan)anyagot, akik a vendéglátás területén, elsősorban pincérként szeretnének elhelyezkedni Európában, vagy azon kívül. A tananyag angol és német nyelven íródik és részei egy könyv, munkafüzet CD-vel és tanári kézikönyv. Szándékunk szerint ez a tananyag a vendéglátásban elhelyezkedni szándékozó fiataloknak nyújt segítséget a nemzetközi és hazai munkaeropiacon való színvonalas munkához.

nyitó projekttalálkozónkra 2004. december 7-8-án került sor, amikor vendégeinket a békéscsabai Hotel Fiumében láttuk vendégül. A nyitó megbeszélés után a projektben résztvevő tanár kollégáknak továbbképzést/tréninget tartott Pamela Rabone a City&Guilds munkatársa.

A tréningen megállapodtunk a tananyag hozzávetőleges témáiban, a feldolgozás módszereiben és a határidőkben.

Újból jelentkezünk a legfrissebbekkel a tananyag-fejlesztési projektünkkel kapcsolatban!

A decemberi tréninget követően februárban Budapesten tartottuk a következő tréninget. Ezen jelen voltak mind a négy partner intézmény képviselői. A fő célunk az volt, hogy a munkafüzet gyakorlatainak összeállításával kapcsolatban elméleti és gyakorlati tudnivalókat szerezünk, elsősorban a C&G szakembereinek segítségével. A tréningen megegyeztünk a közös terminológiában, áttekintettük a munkafüzetben követendő tanmenet-elméleti ismereteket, megállapodtunk a feladatok kiválasztásának szempontrendszerében és a minél előbbi gyakorlatban történő kipróbálás szükségességében is.

A tréning után indult a munkafüzet feladatainak összeállítása is az első modulra. Május 18-ig elkészült az 1-4 Modul tankönyvi része angol nyelven, valamint az 1. modul munkafüzeti része, angol nyelven. Az elkészült modulokat lektorálásra átadtuk angol alvállalkozónknak.

A legfrissebb hírek a tananyag fejlesztési projektről!

2005. szeptemberében rendeztük meg a 2. partner találkozónkat a németországi Horb am Neckarban. Minden partner jelen volt és megbeszéltük a projekt eddigi állását, a legközelebbi jövőbeni teendőket és véleményt cseréltünk több kérdésben. Minden résztvevő maximálisan megelégedve távozott a találkozó végén.

Az anyag tankönyvi szöveges része elkészült, most folyik az illusztrációs fotók rendszerezése és beillesztése a megfelelő helyre a szövegben. A munkafüzetben az 1-5. modul feladatainak összeállítását végezzük. Folyamatban van a 6. modul feladatainak készítése. A német fordítások is szépen haladnak, már a 8. modulnál járunk. A partnerek az elfogadott munkarend alapján dolgoznak.

"Négy országban is írják a vendéglátós szakanyagot" címmel újságcikk jelent meg a projektről a Békés Megyei Hírlap 2006. május 13-i számában.

Indul a próba tanítás!

2006. szeptemberében került sor a 3. projekt találkozóra Gyergyószentmiklóson (Gheorgheni), a Colegiul Tehnic Batthyany új iskolaépületében. A találkozón intenzív munkával sikerült áttekinteni a projekt eddigi menetét, a még hátralévő feladatokat és megegyeztünk a próbatanítás alapelveiről, valamint a próbatanítás során felmerülő javítandó részek regisztrálásának rendszeréről is.

"Európa is tőlük tanul" címmel újságcikk jelent meg a projektről a Békés Megyei Hírlap 2007. május 4-i számában.

Végéhez ért a projekt!

2007. december 5-én, Békéscsabán a Fiume Hotelben tartottuk a projekt záró konferenciáját, melyen a partnerek képviselői, a tananyagot készítő pedagógusok, és az oktatási anyagot kipróbáló egyik diák tartott beszámolót a tananyag használata során szerzett tapasztalatokról.

Projektbemutató letöltése

Galéria megtekintése>>>

"Nemzetközi együttműködés eredménye a szakanyag" címmel újságcikk jelent meg a projektről a Békés Megyei Hírlap 2007. december 6-i számában.

A "Nemzetközi vendéglátás" című tananyagcsomag ismertetése
("International Catering, Internationale Gastronomie")

Az oktató csomag elkészült, angol és német nyelven, ami mind a négy partner közös kreatív munkájának, erőfeszítésének köszönhető. A csomag a következőket tartalmazza: tankönyv, munkafüzet (1 és 2), tanári kézikönyv és CD a hanganyaggal. A tananyag elsősorban fiatal felnőtteknek íródott, akik a nemzetközi vendéglátásban szeretnének dolgozni, és akik az adott nyelvből (angol vagy német) legalább középfokú szinten állnak.

tankönyv 10 modulból áll, melyek a következők:

  • A siker titka a vendéglátóiparban
  • Vendéglátóipari egységek
  • Eszközök
  • Előkészületek - a felszolgálás előtti teendők
  • Menü
  • Italok
  • Felszolgálási stílusok és technikák
  • A felszolgálás művészete
  • A bekerülési költség szabályozása és a fizetési módok
  • A biztonságos munkahely kritériumai

Minden modul egy bevezetővel indul, majd a különböző al-témákat bemutató elemek következnek. Minden elem előtt bevezető kérdések találhatók, illetve az elemek végén összefoglaló kérdések következnek. A szövegbenfelsorolás szerűen kerülnek kiemelésre a legfontosabb tudnivalók minden témakörön belül. A mellékletek tankönyv szerves részét képezik, mint ahogy a könyv végén található egynyelvű étel magyarázat és négynyelvű szótár (angol, német, román és magyar) is. Lehetosége van a 8. modulba belepillantania lent.

A tankönyvhöz két munkafüzet készült. Az első az 1-5 modult dolgozza fel, a második pedig a 6-10 modult. Minden modul bevezető feladattal indul, majd a tankönyv tagolását követve következnek a különböző elemekhez tartozó feladatok. A feladatok között találhatók szövegértési, hallás utáni szövegértési, írás készséget, beszédkészséget és szókincset fejlesztő gyakorlatok. A diákok minden modulban találkoznak a gyakorlati tudásukra épülő, gyakorlati tudásukat fejlesztő projektekkel és játékos feladatokkal. A munkafüzeteket könnyed hangvételű rajzok egészítik ki. Kérjük, próbálja ki a 8. modulhoz kapcsolódó feladatokat lent.

tanári kézikönyv a munkafüzet feladatainak teljes megoldó kulcsán kívül módszertani útmutatót és az aktuális témához tartozó kiegészítő ismereteket is magában foglalja. A fénymásolható anyagok rész a szerep játékok és egyéb párbeszéd-kártyákat tartalmazza. Szintén a tanári kézikönyvben található meg a hallás utáni szövegértési feladatok teljes szövege. Ha megtekintette a 8. modult, akkor érdemes belenéznie a tanári kézikönyv vonatkozó részébe. Megteheti lent.

Az oktató csomag részét képezi egy CD a hallás utáni szövegértési feladatokkal.

Ha felkeltettük érdeklődését a vendéglátó tananyag iránt, kérjük, érdeklődjön a termék hozzáférhetoségéről, áráról az ILS Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény, Szakközépiskola, Szakiskola, Felnőttképző Intézmény véleményét, kérdéseit szintén az iskola email címére várjuk! Köszönjük a figyelmét!

A tankönyv, a munkafüzet és a tanári kézikönyv 8. modulja elérhető angol illetve német nyelven.

 

 

 

 

 

 

 

Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával jött létre. A kiadvány csak a szerző álláspontját tükrözi, a Bizottság nem vállal semmilyen felelőséséget a kiadványban szereplő bármilyen adat felhasználásáért.

Angol tankönyv 8. modul letöltése

Német tankönyv 8. modul letöltése

Angol 2-es munkafüzet 8. modul letöltése

Német 2-es munkafüzet 8. modul letöltése

Angol tanári kézikönyv 8. modul letöltése

Német tanári kézikönyv 8. modul letöltése