Szakmai tevékenységek, események

Ökotábor - Noszvaj 2014.11.20-11.21.

A pályázat keretén belül az ILS Köznevelési Intézmény szervezésében 2014. november 20-21-én, 30 diák és 2 kísérőtanár részvételével egy két napos ökotáborban vettünk részt. Az útvonal: Békéscsaba- Noszvaj- Várkút- Egerszalók volt. Reggel az iskolától a résztvevők megérkezését követően indultunk különjáratos busszal az első úti célunk irányába Noszvajra, az 1774-78 között épült De la Motte-kastély, a magyar kastélyépítés miniatűr remeke felé, ahol előzetesen leegyeztetve idegenvezető fogadott minket. Miután megnéztük a kastélyt sétáltunk a parkban buszra szálltunk és elindultunk a következő helyszínünk a Bükk-hegység déli lejtőjén fekvő Várkúti turistaház felé, majd rövid pihenő után a Bükki Nemzeti Park gyönyörű erdejében egy túraútvonalon sétára indultunk a Kövesdi kilátóig, ahonnan tiszta időben 51 település látható. Ezután a 15 km-re lévő Egerszalók nevezetessége a só-domb néven ismerté vált mészkődomb megtekintése következett, ahol a 65-68 C◦-os föld mélyéből feltörő ásványi anyagokban gazdag termálforrás (gyógyvíz) folyamatosan építi az impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér képződményeket.

Nyelvi vetélkedő 4. alkalom 2014.11.24.-11.25.

A vetélkedő elődöntője egy vegyes feladatokból álló feladatlap volt, mely tartalmazott nyelvtani, szókincsbeli, rövid szövegértési kérdéseket is. A vetélkedő témája a közelgő ünnepek miatt a karácsonyi ünnepkör volt, és alapvető műveltségünkhöz tartozó, Jézus születésével kapcsolatos bibliai kérdéseket is tettünk a vetélkedő elődöntőjébe. Az elődöntő feladatait a diákok egyénileg, a tantermekben, tanári felügyelettel, segédeszköz nélkül oldották meg. Az első nap végén a 90 fő résztvevő közül a legjobban teljesítő 15 tanuló lett kiválasztva a döntőbe.

Sportnap 4. alkalom 2014.11.17.

A pályázat keretén belül negyedik alkalommal megrendezett Sportnap egy közös bemelegítéssel kezdődött, melyben tanár és diák közösen részt vett. A bemelegítés után következett a foci és kosárlabda mérkőzések előkészületei. A legjobb csapatok a fordulók végén, a tanári csapattal mérkőzhettek meg. A csapatmérkőzéseken minden osztály képviseltette magát. Akik éppen nem játszottak, azok lelkesen szurkoltak a többieknek. Ezek mellet párhuzamosan elindultak az egyéni játékok. (ping-pong, fallabda, konditerem használat).

Nyelvi témahét 4.alkalom 2014.11.10-11.14.

A témahéten most is színes programok várták a diákokat. Teaház, próba nyelvvizsga, Zenei Klub, Film Klub és Idegen nyelvű kirándulás keretein belül fejleszthették angol nyelvtudásukat a résztvevő diákok.

Nyelvi témahét 3.alkalom 2014.11.03-11.07.

Harmadik alkalommal rendeztük meg a nyelvi témahetet 2014 novemberében. A diákok már várták az ismerős programokat, legnépszerűbbnek most is a budapesti idegennyelvi kirándulás bizonyult, melynek keretében a Szépművészeti Múzeumban és a Terror Házában tett látogatás után egy idegennyelvű városnézés várta a diákokat.

Sportnap 3. alkalom 2014.10.09.

A TÁMOP 3.1.4 -12/2-2012-0149 pályázat keretén belül sportnap került megrendezésre, melynek helyszíne a Pósteleki Szabadidő Park volt. Voltak diákok, akik sportnap lévén, kerékpárral érkeztek a helyszínre. Reggeli közös bemelegítő torna indítása után, az erdei tájékozódási verseny vette kezdetét. A csapatok egymás után, sorrendben indultak a bázisról, hogy megoldják a rájuk váró feladatokat, melyek logikai és ügyességi elemeket is tartalmaztak. Útjuk során állomások és feladatok vártak rájuk, melyeket a csapatok valamennyi tagjának részvételével oldottak meg.

Egészségnap 4. alkalom

Az Egészségnap rendezvény keretén belül ismét számos programon vehettek részt az iskola diákjai és tanárai is. A nap folyamán az iskola tantermei egy-egy állomás helyszínéül lettek kialakítva. Így vehettek részt a jelenlévők BMI mérésen, vércukorszint mérésen, vérnyomásmérésen. Adománygyűjtés keretén belül a Vöröskeresztnek gyűjtöttek a diákok és tanárok is közösen. Az önkéntesen jelentkező diákok, pedig egy előzetes vizsgálat után, vért is adhattak. Előadás keretén belül pedig a vér útján terjedő betegségekre, valamint a védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet az előadást tartó védőnő. Filmklub keretén belül pedig az egészséges életmódra felhívó, betegség megelőzésére figyelem felkeltő filmeket tekinthettek meg az oda belátogatók.

Balesetmegelőzési ismeretek 2014.09.24.

A komplex közlekedési ismeretek – Baleset-megelőzési nap a békéscsabai Munkácsy téri pályán került megrendezésre. A gyakorlati pályán több állomásból álló feladat várta az ide érkező diákokat. Kipróbálhatták a bóják és kordonok által szűkített pályán való áthaladást kerékpárral, a gokarttal való parkolást, majd mindezt részegszemüveggel is kiegészítve. A legnehezebb feladatnak a kör alakú pályán a gokarttal való közlekedés bizonyult. Ezt tudták a legkevesebben hibátlanul teljesíteni.

Kolbászfesztivál 2014.

Iskolánk idén is képviseltette magát a neves Csabai Kolbászfesztiválon, ahol az Ifjúsági gyúróversenyen tíz versenyző csapatunkkal és az iskola minden tanulójával, valamint a teljes nevelőtantestülettel vettünk részt. Másodéves diákjaink izgalommal várták a már ismert rendezvényt, az elsősök pedig kíváncsisággal.

Nyelvi vetélkedő 3. alkalom 2014.09.18.-09.19.

Harmadik alkalommal, a vetélkedő fő témája az angol nyelvű országok voltak, beleértve az Amerikai Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Kanadát és Ausztráliát, kulturális- és földrajzi-nevezetességek, sajátosságok szempontjából. 90 diák töltötte ki a vetélkedő első fordulójához tartozó tesztet, és a döntőbe a 15, legmagasabb pontszámot elérő diák jutott.

Gólyabál 2014.09.24.

A 2014. évi Gólyabál keretében először bemutatkoztak az elsőéves diákjaink, majd ezt követően az osztályszintű játékos vetélkedők következtek. A gólyaavatás kereteink belül, az elsős diákok tették le „esküjüket” majd jó hangulatú táncos mulatsággal folytatódott a rendezvény.

Ökotábor Tiszafüred - Poroszló 2014.09.13.-09.14.

Az őszi Ökotáborba is 3 csoport diák utazott kísérőtanárokkal melynek helyszíne Tiszafüred – Poroszló- Sarud volt. Az időjárás az őszi évszaknak köszönhetően esős volt, de ez sem szegte kedvüket a táborba utazóknak. Miután megérkeztünk a Tiszafüredi Ökocentrumba, ahol egy egész napos program és számos látnivaló várt ránk, csoportokba rendeződve vágtunk neki a hely megismerésének. A látogatóközpont külső részében megtekinthettük a helyi skanzen épületét, melyben a régi kornak megfelelő használati tárgyak, bútorok és népviseletek voltak kiállítva. A látogatóközpont főépületébe betérve tekinthettük meg a Tisza-tó élővilágáról szóló 3D-s mozifilmet, mely páratlan élményt nyújtott az ide betérőknek.

Egészségnap 3. alkalom 2014.09.05.

A rendezvényen öt tevékenységterület valósult meg, melyek segítségével a diákok a napjainkban oly kardinális kérdéskörrel nem csupán elméletben, de a gyakorlati vonatkozások kipróbálásával illetve megtapasztalásával is gazdagodhattak. Ezek a tevékenységi körök szerves egységet alkotva igyekeztek információt nyújtani a diákok számára az egészséges életmód kapcsán.

Gasztronap 2014.09.10.

Az ILS Köznevelési Intézmény diákjainak megrendezett Gasztronap, a Békéscsabai Mester Klubban került megrendezésre. A diákok reggel 8 órára érkeztek az előzetesen előkészített helyszínre. A bográcsok, tűzifa és alapanyagok kiosztása után, lelkesen kezdtek neki a diákok a főzésnek. A diákok felosztották egymás között a munkát. Volt aki hagymát pucolt, volt aki a húst darabolta, tüzet rakott, gyújtóst készített. A nap folyamán, több program is várt a jelenlévőkre, akik nem a főzés körüli teendőket látták el. Osztályszintű röplabda, floor ball, foci és kézilabda mérkőzések színesítették a diákok napját.

Komplex közlekedési ismeretek 2014.04.15.-04.16.

A komplex közlekedési ismeretek napokon, a tanulók osztályszintű beosztással hallgatták meg az előadásokat. A nap folyamán a rövid elméleti áttekintést követően, beüzemelésre kerültek a nagy értékű szimulátorok. Segítségével kipróbálhatták, hogy azokból a veszélyhelyzetekből, amire az előadáson felhívták a figyelmüket, és nem tudták azt megfelelő reflex időben koordinálni, azoknak a szimulátoros pályán milyen következményeik lettek. A rendezvény célja, hogy tanulóink az előadás és a szimulátorok hatására, tudatosabb, megfontoltabb és elővigyázatosabb közlekedők lesznek az utakon.

Ökotábor - Gyoma 2014.06.11-06.13.

A Gyomaendrődi Ökotáborba 3 csoport diákunk utazott, akik már nagy izgalommal várták a háromnapos kirándulást, mely a tanév utolsó hetére esett. Reggel az iskola előtt gyülekeztünk és szálltunk fel az autóbuszokra, melyekkel a tábor helyszínére érkeztünk. Szerencsénkre az időjárás nagyon kedvező volt a három napos tábor ideje alatt.

Balesetmegelőzési ismeretek 2014.06.10.

Iskolánkban a Komplex közlekedési ismeretek- Baleset-megelőzési nap keretén belül diákjaink a gyakorlati pályán szerzett ismeretek után, az iskola épületében hallgatták meg a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos tudnivalókat. Az előadás során szó volt a közlekedési elsősegély-nyújtásról, a kezdő vezetők (közlekedők) kiemelkedő baleseti kockázatokról, a közúti közlekedésbiztonság alakulásáról Magyarországon, valamint az alkohol és drog szerepéről a közlekedésben.

Hagyományörző Helytörténeti Nap 2014.04.23.

A helyi hagyományok megismertetése során a Békéscsaba Szlovák hagyományairól tartottunk előadást és bemutatót. Történetiség megismertetését követően a Szlovák ünnepi hagyományokon át a gasztronómia bemutatásáig, a népi öltözéket és táncot bemutatva ismerkedhettek meg a résztvevők a helyi Szlovák kultúrával.

Egészségnap 2. alkalom 2014.04.09.

Az ILS Egészségnap a Mester Klub külső és belső helyszínein került megrendezésre. ahol közös reggeli bemelegítő tornával kezdtünk, majd ezt követően teljes kiőrlésű, szilvalekváros croassont kaptak a diákok. A nap folyamán a Prima Protetika Egészségügyi szolgáltató által, különböző állomásokon lehetett részt venni, ahol egészségügyi szűrések, mérések, valamint védőnői tanácsadás volt. A diákok tesztelhették az egészséges életmóddal kapcsolatos tudásukat is az Egészség-totó segítségével. A méréseken a testtömeg-index, vérzsír, vércukorszint értékeket lehetett megvizsgáltatni, míg a többi állomáson a csontsűrűség mérés mellett a lúdtalpvizsgálat és biorezonanciás méréseket lehetett közelebbről is megismerni.

Gasztronap 2014.04.08.

A Gasztronap, a helyszín közös elrendezésével, a bográcsok felállításával, tűzrakással, gyújtós előkészítésével, valamint az alapanyagok, hús-hagyma kiosztásával indult. Mindenki lelkesen várta ezt a napot. Miután minden osztály megkapta a főzéshez szükséges alapanyagokat, kezdetét vehette a főzés.

Hagyományörző Népművészeti Nap 2014.04.23.

A helyi hagyományok megismertetése során a Békéscsaba Szlovák hagyományairól tartottunk előadást és bemutatót. Történetiség megismertetését követően a Szlovák ünnepi hagyományokon át a gasztronómia bemutatásáig, a népi öltözéket és táncot bemutatva ismerkedhettek meg a résztvevők a helyi Szlovák kultúrával.

Nyelvi vetélkedő 2. alkalom 2014.04.24-04.28

A helyi hagyományok megismertetése során a Békéscsaba Szlovák hagyományairól tartottunk előadást és bemutatót. Történetiség megismertetését követően a Szlovák ünnepi hagyományokon át a gasztronómia bemutatásáig, a népi öltözéket és táncot bemutatva ismerkedhettek meg a résztvevők a helyi Szlovák kultúrával.

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0149 Rádió interjú

Az iskoláról és pályázatunkról készült rádió-interjú meghallgatásával bepillantást nyerhet mindennapjainkba.

Megnyílt a konditerem

A második sportnap keretében ünnepélyesen megnyitottuk az iskolai konditermet, mely azóta is mindennapi nyitva tartással, sok-sok diákot vonz. A sportnap programjai között szerepelt reggeli bemelegítő futás, kerékpározás, ping-pong, kangoo, tanár-diák focimeccs és sokan töltöttek ki sport-totót is. Az ebédet követően az eredményhirdetésen a legeredményesebb és legaktívabb diákok jutalomban részesültek.

Oldalak