Vendéglátásszervező-vendéglős

OKJ SZÁM: 54 811 01

 

  • Képzés idő: 2 év nappali tagozaton
  • Képzési szint: emeltszint
  • Felvételi vizsga: nincs
  • Felvételi követelmény: megkezdett vagy meglévő érettségi vizsga

 

Munkaterület rövid, jellemző leírása:

 

A Vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • Vállalkozást alapítani és működtetni
  • Üzleti tervet készíteni
  • Gazdasági elemzéseket végezni
  • Anyagi felelősséggel gazdálkodni
  • Megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját
  • Piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát
  • Reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait
  • Vendégpanaszokat kezelni
  • Biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét
  • Szóbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
  • Írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
  • Termelő tevékenységet végezni
  • Értékesítő tevékenységet végezni

 

Tantárgyi modulok:

 

  • 10050-12 Vendéglátó értékesítés
  • 10051-12 Vendéglátó marketing és kommunikáció
  • 10052-12 Vendéglátó termelés
  • 10053-12 Vendéglátó üzleti gazdálkodás
  • 10054-12 Vendéglátó üzleti idegen nyelv
  • 10055-12 Vendéglátó üzletvezetés

 

A szakmai vizsgára bocsátás feltétele:

 

  • Az évközi tanulmányok sikeres befejezése
  • Portfolió készítése, és leadása