Vendéglátó eladó

OKJ SZÁM: 34 811 05

 

  • Képzés idő: 2 év nappali tagozaton
  • Képzési szint: középfokú
  • Felvételi vizsga: nincs
  • Felvételi követelmény: megkezdett vagy meglévő érettségi vizsga és Vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtoklása

 

Munkaterület rövid, jellemző leírása:

 

A vendéglátó eladó a cukrászdák, kávézók, eszpresszók, ételbárok, bárok, gyors-étkezőhelyek, hidegbüfék, büfék, falatozók szakembere. Reggeli- és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készít és értékesít helyben és elvitelre. Feladata továbbá az értékesítő munkák szakszerű ellátása, vitrineket, kínáló polc és pultrendszereket rendez, kávét és teát főz, alkoholmentes és alkoholos italokat készít. Cukrászkészítmények, fagylaltok befejező műveleteit végzi, pultkiszolgálást és felszolgálást végez.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • Felmérni az üzletben megjelenő keresletet és kínálatot, figyelemmel kísérni az árukészletet
  • Összeállítani az üzlet választékát, anyaghányadot, kalkulációt, árlapot készíteni, kiszámítani az ételek tápanyag- és energiatartalmát
  • Reggeli és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készíteni, adagolni, tálalni helyben fogyasztásra vagy elvitelre
  • Szakszerűen kezelni a sütő-főző berendezéseket és az értékesítés gépeit
  • Betartani a higiéniai előírásokat, az élelmiszerbiztonsági, munkavédelmi, tűzrendészeti, és környezetvédelmi szabályokat a termelő és értékesítő munkája alatt
  • Büfé és gyorséttermi, valamint cukrászdai, kávéházi pultkiszolgálást és felszolgálást végezni
  • Nyugtát, számlát készíteni, fizettetni
  • Elszámolni a napi bevétellel, standolni
  • Beüzemelni, és üzemen kívül helyezni a gépeket
  • Elvégezni az üzlet nyitási, és zárási teendőit
  • Cukrászati készítmények befejező műveleteit végezni, feltölteni a hűtővitrineket
  • Fagylaltot fagyasztani, feltölteni a fagyi pultot, vezetni a nyilvántartásait
  • Betartani a fogyasztóvédelmi előírásokat
  • Idegen nyelven kommunikálni a munkatársaival és a vendégekkel

 

Kapcsolódó szakképesítések:

 

  • Gyorséttermi- és ételeladó (részszakképesítés)
  • Vendéglátó-üzletvezető (szakképesítés-ráépülés)

 

Tantárgyi modulok:

 

  • 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem
  • 10045-12 Gazdálkodás
  • 10046-12 Szakmai idegen nyelv
  • 10056-12 Gyorsétkeztetés, ételeladás
  • 10057-12 Vendéglátó eladói értékesítés

 

A szakmai vizsgára bocsátás feltétele:

 

  • Az évközi tanulmányok sikeres befejezése