Láthatatlan tényező látható problémákkal

Egy nagyvállalat igazgatása sosem könnyű. Számtalan napi probléma léphet fel, amit az operatív működés érdekében nagyon gyorsan és hatékonyan kell kezelni. A kulcstényező egy ilyen szervezetnél mindig a jól felépített szervezeti egységek és azok összehangolt működésének hatékonysága. A jól megválasztott vezetők és azok megfelelő kommunikációja kulcsfontosságú. El is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ami egy multinacionális vállalat esetében már hatalmas rejtett veszélyeket tartalmaz. Ezek a cégek ugyanis számtalan ország és így számtalan kultúra szülöttjeit foglalkoztatják, akik bár elfogadják egymást és nincsenek jól látható ellentétek, a kulturális és kommunikációbéli különbségek azonban számos fejtett vagy felszínre kerülő feszültséget okozhatnak, amelyek hátráltatják a célok hatékony elérését és a mindennapi működést egyaránt.

Gondoljunk csak bele, hogy még a felszínre kerülő nézeteltérések is mekkora károkat tudnak okozni, nem hogy a folyamatosan fennálló, rejtett feszültségforrásoktól, melyek hosszú távon nagyon kártékonyan mérgezik a mindennapi vállalati működést és életet egyaránt.

Annak érdekében, hogy ezek a helyzetetek felszínre kerüljenek és fel is oldódjanak, a kommunikációs nehézségek megoldódjanak, hogy hatékony és gördülékeny napi munka és hosszútávú működés legyen elérhető, felvettük a kapcsolatot a Kogwheel munkatársaival és egy interkulturális tréning segítségével elkezdtük ezeket a helyzeteket és szituációkat kezelni a saját cégünknél is. Felfoghatatlan eredményei lettek a közös munkának. Eleinte csak a munkahelyi légkörben volt érezhető egy nagyon pozitív változás, később azonban számomra is hihetetlen módon a vállalati fejlődés is szárnyalni kezdett. Számtalan innovációs ötlet, stratégiai cél javaslat látott napvilágot, és bizonyos szervezeti egységek szorosan összedolgozva hatékony terveket kezdtek kialakítani olyan problémákra, melyek évek óta megoldásra vártak. Hatalmas eredménnyel kezeltük azokat a láthatatlan tényezőket, melyeket megoldva már tudjuk, hogy nagyon is látható problémákat okoztak sajnos a vállat egészének működését tekintve.